Szybkowary wyglądają jak zwykłe garnki, ale są inne – mają szczelnie przylegającą pokrywkę, dzięki czemu mają cenne właściwości. Dzięki pokrywce para wodna nie ulatnia się podczas gotowania, co znacznie podnosi temperaturę wrzenia wody i sprawia, że jedzenie gotuje się szybciej. Dlatego szybkowary są idealne dla wszystkich zapracowanych i zapracowanych osób, ponieważ pozwalają na przygotowanie dania w dziesięć minut. Jakie mają zalety?
Czym jest szybkowar?
Czym dokładnie jest ten słynny szybkowar? Jest to bardzo szczelny garnek, a ciśnienie narasta podczas gotowania. Zwiększa to temperaturę wrzenia wody i szybciej gotuje żywność. Ten typ szybkowaru jest zwykle wykonany ze stali nierdzewnej lub aluminium. Wyposażony w zawór bezpieczeństwa, zwykle umieszczony na pokrywie. Może to być klasyczny model przeznaczony na kuchenkę gazową, elektryczną, ceramiczną, indukcyjną lub elektryczną, podłączony do sieci. Szybkowary różnią się nie tylko materiałem, z którego zostały wykonane, ale także pojemnością i dodatkowymi funkcjami.
Czy jedzenie w szybkowarze jest zdrowe?
Przygotowywanie posiłków w szybkowarze jest często zdrowsze niż gotowanie ich tradycyjnymi metodami. Ta obróbka cieplna pozwala zachować więcej witamin i wartości odżywczych w produkcie. To świetny wybór do robienia zup w zwykłym garnku, smażenia mięs czy pieczenia w piekarniku. Uważa się również, że niektóre składniki gotowane w szybkowarze mają wyższą zawartość minerałów, w tym wapnia i żelaza. Ponadto zachowują witaminę C, beta-karoten oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Podczas gotowania ryżu w szybkowarze powstaje wysokie ciśnienie, a temperatura wzrasta, osiągając 120 stopni Celsjusza. Znacznie przyspiesza to czas gotowania, dzięki czemu produkt zachowuje więcej wartości odżywczych. Gotowanie w szybkowarze to kolejny powód do bycia zdrowym. Przygotowując warzywa, zwłaszcza te niewiadomego pochodzenia, możesz usunąć z nich metale ciężkie lub przynajmniej ograniczyć ich obecność w składnikach Twoich potraw. Więc wiesz, co jesz.
Zalety szybkowaru
Skróć czas gotowania nawet 2-3 razy (ziemniaki będą gotowe w 6 minut, bulion w 25 minut). Niższe rachunki za gaz lub prąd (dla tradycyjnych szybkowarów) dzięki krótszemu czasowi gotowania. Potrawy gotowane w szybkowarze zachowują więcej witamin i składników mineralnych niż potrawy przyrządzane w tradycyjny sposób, a to wszystko dzięki ograniczonemu dostępowi tlenu. Warzywa gotowane w szybkowarze lepiej smakują i zachowują kolor – szczelnie przylegająca pokrywka zatrzymuje parę wodną wewnątrz naczynia, dzięki czemu naczynie ma odpowiednią ilość wilgoci. Nie ma ryzyka przypalenia jedzenia. Urządzenie jest łatwe w użyciu.