Piekarnik elektryczny a gazowy – Różnice

Piekarnik elektryczny a gazowy

Piekarnik gazowy czy elektryczny – który lepszy do Twojej kuchni? Urządzenia te różnią się od siebie nie tylko sposobem zasilania. Wybór między piekarnikiem gazowym a elektrycznym jest ważny, ponieważ zadecyduje o sposobie gotowania. Może również wpływać na to, jak urządzona jest kuchnia. Jakie są zalety i wady każdego piekarnika?

Piekarnik gazowy

Jedną z głównych zalet takiego sprzętu są koszty utrzymania. Gaz ziemny jest tańszym źródłem energii niż energia elektryczna. Ponadto koszt zakupu urządzenia gazowego jest zwykle niższy w porównaniu z urządzeniem do gotowania ryżu. Piekarnik tego typu można podłączyć nie tylko do instalacji gazowej danego budynku. Urządzenie będzie działać również po podłączeniu do butli z powietrzem. Jeśli więc mieszkasz lub prowadzisz lokal w miejscu o słabiej rozwiniętej infrastrukturze, dobrym rozwiązaniem może być piekarnik gazowy. Jeśli zastanawiasz się, który piekarnik jest lepszy, piekarnik elektryczny czy gazowy, weź pod uwagę, że ten drugi sprzęt pozwoli Ci gotować nawet w przypadku nagłej przerwy w dostawie prądu. Kolejną zaletą urządzeń gazowych jest łatwość obsługi. Zwykle takie urządzenia są wyposażone w wygodne pokrętła. W większości przypadków do rozpalenia ognia nie potrzeba zapałek. Obecnie zapalnik jest zwykle wbudowany w każdy palnik i jest uruchamiany przez naciśnięcie pokrętła z przodu piekarnika elektrycznego.

Piekarnik elektryczny

Piekarniki elektryczne mogą wymagać podłączenia do sieci trójfazowej, tj. do sieci 400 V. W nowych konstrukcjach jest to praktycznie standard. W starszych obiektach może być konieczna modyfikacja instalacji elektrycznej w celu przekształcenia sieci z jednofazowej na trójfazową. Aby ustalić, czy w Twoim domu można używać piekarnika elektrycznego, najlepiej skonsultować się z elektrykiem. W rzeczywistości konieczność podłączenia do urządzenia o odpowiednim napięciu jest jedyną poważną wadą piekarnika elektrycznego. Wady obejmują wyższe koszty eksploatacji w porównaniu do pieców gazowych. Z drugiej strony, jeśli inwestujesz w sprzęt o wysokiej klasie energetycznej, takiej jak A++, różnica w kosztach w porównaniu do sprzętu zasilanego gazem nie powinna być ogromna. Piekarnik gazowy vs piekarnik elektryczny – który ma więcej funkcji? W tym porównaniu wygrywa sprzęt elektryczny. Urządzenia do gotowania ryżu mają więcej opcji w zakresie trybów gotowania. Możesz nie tylko korzystać ze standardowego ogrzewania, ale także z funkcji cyrkulacji gorącego powietrza lub grilla.

Różnice w pieczeniu

Piekarnik elektryczny czy piekarnik gazowy — które z tych urządzeń ułatwi przygotowywanie posiłków? Sprzęt zasilający zapewni Ci większą funkcjonalność. Dlaczego? Piece gazowe posiadają źródło ciepła w postaci palników umieszczonych w dolnej części komory pieczenia. Dlatego jedzenie jest podgrzewane tylko od dołu. Ponadto piekarniki gazowe nie rozprowadzają ciepła tak równomiernie jak piekarniki elektryczne. Czynniki te powodują, że przygotowane potrawy mogą zacząć się palić od dołu, niekoniecznie będą równomiernie nagrzewane na całej powierzchni, a ciasta mogą się zbrylać. W piekarniku elektrycznym można ustawić grzanie z góry, z dołu lub z obu kierunków jednocześnie. Dzięki cyklom termicznym temperatura będzie stała i taka sama w całej komorze. Możesz jednocześnie przygotować kilka potraw na różnych piętrach, nie martwiąc się, że jedno będzie niedogotowane lub zimne, a drugie za gorące lub przypalone. Różnicą między piekarnikiem elektrycznym a gazowym jest również czas nagrzewania. Elektronika szybciej osiąga docelową temperaturę, dzięki czemu możesz mieć gotowe dania w krótszym czasie. Dodatkowo ryżowar może mieć również tryb gotowania na parze, który zachowuje aromat i wartości odżywcze składników. Jest to szczególnie ważne, jeśli przygotowujesz warzywa w piekarniku.

Zawartość artykułu

Bieżące

Polecane treści