Na wyspie kuchennej najczęściej umieszczamy zlewozmywak, kuchenkę i okap. Nowsze modele tych urządzeń są nie tylko praktyczne, ale i skuteczne. Nadają się zarówno do nowoczesnych, jak i tradycyjnych kuchni. Zwykłe urządzenia do zabudowy można zainstalować na wyspie: płyta grzewcza, zlewozmywak, piekarnik. Tylko stanowisko do gotowania wymaga zakupu okapu specjalnie zaprojektowanego do montażu na suficie. Jednak ze względu na szczególną ekspozycję wyspa kuchenna wymaga systematycznej pielęgnacji. Dlatego sprzęt na nim zastosowany musi być nie tylko skuteczny, ale także łatwy do utrzymania w czystości.
Blat kuchenny na wyspie kuchennej
Na wyspie piec jest wbudowany w blat. Jego wielkość i ilość miejsc do gotowania należy dostosować do potrzeb rodziny, pamiętając, że na wyspie gotuje jednocześnie kilka osób. Kuchenka gazowa na wyspie? Chociaż jest tańszy niż elektryczny, jest rzadko używany na wyspie ze względów instalacyjnych. Jednak jego montaż nie jest niemożliwy. Gaz można wprowadzać kanałami wentylacyjnymi. Pamiętaj, że podczas gotowania na gazie na sąsiednich powierzchniach tworzą się osady – jest to wynikiem osadzania się oleistych substancji z oparów gazu. Kuchnia gazowa może być trudna do utrzymania w czystości, gdy wyspa znajduje się na granicy kuchni i salonu. Płyty ceramiczne i indukcyjne to najlepsze rozwiązania na wyspie. Są płaskie, efektowne i świetnie prezentują się w przestrzeniach otwartych. Gotują na nich szybciej niż na gazie. Łatwo utrzymać je w czystości, co jest ważne w warunkach open space. Płyty ceramiczne mają oddzielne strefy grzewcze – powierzchnia wokół nich jest chłodna, dzięki czemu mamy pewność, że nikt się nie poparzy, a wokół wyspy zwykle przebywa więcej osób niż wokół kominka. Pola mogą być standardowe – nagrzewają się po 15 minutach – lub szybkie – osiągają określoną temperaturę po 8 sekundach.
Zlewozmywak na wyspie kuchennej
Niezależnie od tego, czy pełni funkcję drugorzędną, czy jest jedyną umywalką w pokoju, może być pojedyncza lub podwójna, z ociekaczem lub bez. Jeśli to jedyny zlewozmywak w kuchni, wybierzmy model o wielu funkcjach, który oprócz zmywania spełni rolę blatu, durszlaka, deski do krojenia, a nawet urządzenia ułatwiającego szybkie pozbycie się zlewu. marnować. Wielkość umywalki dobieramy na podstawie powierzchni, jaką przeznaczyliśmy na wyspę i tego, co na niej zaplanowaliśmy. Standardowe szerokości umywalek to: 40, 45, 50, 60, 80 i 100 cm. Jego głębokość wynosi zwykle około 50 cm. Zlewozmywak może mieć kilka zbiorników głównych, poza tym zbiorniki dodatkowe są zwykle wyposażone w ociekacze. Ułatwia mycie naczyń, owoców i warzyw. Najczęstsze kombinacje komór to: 1, 1,5, 2 i 2,5 komory. Ważnymi elementami wyposażenia zlewozmywaka są: ociekacz oraz zawór z sitkiem. Kształt umywalki również może pasować do charakteru wyspy. Najpopularniejsze to kwadratowe i prostokątne. Podpórki dostępne są również w formach okrągłych, owalnych, trapezowych. Materiały – Praktyczne i skuteczne. Materiał na umywalkę na wyeksponowanej wyspie musiał „grać” z pozostałymi elementami wystroju. Największą popularnością cieszą się zlewozmywaki chromoniklowe – odporne na uderzenia i ścieranie, wysokie temperatury i środki czyszczące. Ich powierzchnia może być gładka, matowa (satynowa) lub mieć lnianą fakturę. Ten ostatni nie ma plam, ale jest szorstki i niełatwy do czyszczenia.