Kuchenka to urządzenie, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Płyty gazowe są zdecydowanie najczęściej używane, ale od pewnego czasu na popularności zyskują płyty indukcyjne, które są zasilane energią elektryczną, a nie gazem. Jak działa płyta indukcyjna?
Zjawisko indukcji
Aby w pełni zrozumieć, jak działa płyta indukcyjna, musisz najpierw zrozumieć rzeczywisty proces działania płyty indukcyjnej. Jest to koncepcja z dziedziny fizyki, która zajmuje się tematem elektromagnetyzmu. Fale elektromagnetyczne służą do generowania energii. Płaska wężownica jest umieszczona pod płytą grzejną. Generują szybko zmieniające się pola magnetyczne. Do podgrzewania talerzy służą specjalne metalowe patelnie, które indukują prądy wirowe. Brzmi to trochę skomplikowanie, ale proces jest łatwy do wyjaśnienia. Nie musisz być ekspertem w dziedzinie fizyki, aby korzystać z płyty indukcyjnej. Dla nas ważniejsze okazało się to, jak w pełni wykorzystać potencjał płyty indukcyjnej.
Budowa kuchenki indukcyjnej
Wiesz już, czym jest kuchenka indukcyjna, czy wiesz, jaka jest jej budowa? Główną częścią każdej płyty indukcyjnej jest wspomniana już gładka płyta o standardowym rozmiarze. Oczywiście urządzenie można dopasować do dowolnego rozmiaru, tak aby idealnie pasowało do mebli kuchennych. Zdecydowana większość płyt indukcyjnych jest czarna, choć oferta jest coraz szersza, pojawiają się modele w białej lub kolorowej palecie. Na płycie znajduje się strefa gotowania. Zwykle są 4, mniejsze modele mają 2. Panel sterowania piekarnika znajduje się z przodu lub z boku płyty. Dzieje się to coraz częściej za pomocą dotyku, więc utrzymanie urządzenia w czystości nie stanowi większego problemu. Płyty indukcyjne są w większości przypadków do zabudowy, dzięki czemu idealnie wpasowują się w zabudowę kuchenną. Jednocześnie wyglądają bardzo stylowo i schludnie. Oprócz tego, co widać na zewnątrz, płyta indukcyjna ma warstwę wewnętrzną, która pozwala jej spełniać swoje zadanie. Pod płytą znajduje się cewka z drutu miedzianego. Odpowiadają za nagrzanie strefy gotowania. Warto zaznaczyć, że płyty indukcyjne nie potrzebują do pracy podłączenia do gazu. Wymagany jest tylko jeden zasilacz. Dlatego płyta indukcyjna to wygodne i bezpieczne rozwiązanie. W jego przypadku nie ma ryzyka wycieku gazu czy wybuchu, a ryzyko poparzenia jest znikome. Gotowanie na takim piecu to czysta przyjemność. Ponadto możliwość stałej i dynamicznej regulacji temperatury sprawia, że na takim sprzęcie można przygotowywać różnego rodzaju potrawy.
Jakie naczynia do kuchenki indukcyjnej?
Pamiętaj, że korzystanie z płyty indukcyjnej wymaga specjalnych naczyń. O jakim garnku mówisz? Po pierwsze, muszą mieć ferromagnetyczne dno. Możesz to łatwo sprawdzić, umieszczając magnes na dnie naczynia. Jeśli to przyciągniesz, oznacza to, że ten garnek nadaje się do użytku na kuchence indukcyjnej. Patelnie przystosowane do płyt indukcyjnych są oznaczone specjalnym piktogramem przedstawiającym spiralę składającą się z kilku zwojów. Ponadto na dnie takich pojemników znajdują się zwykle małe okręgi. Patelnie przystosowane do indukcji powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, emaliowane, żeliwne lub aluminiowe i posiadać dno indukcyjne. Garnki wykonane ze szkła, miedzi lub gliny z pewnością odpadną pod wpływem indukcji.